Близо 90% от служителите във „Фукушима“ избягали след катастрофата

Близо 90% от служителите във „Фукушима“ избягали след катастрофата
Около 90% от работниците на авариралата японска атомна електроцентрала „Фукушима“ са напуснали работа в най-критичния момент. Снимка: www.theguardian.com
A A+ A++ A

Около 90% от работниците на авариралата японска атомна електроцентрала „Фукушима“ са напуснали работа в най-критичния момент за овладяване на инцидента през март 2011 г., предаде ДПА.

Според правителствено разследване около 650 от общо 720 работници във „Фукушима“ са пренебрегнали заповед на управителя на централата Масао Йошида да останат в пределите на комплекса, но на места, където нивата на радиация след експлозията на един от реакторите са били по-ниски.

Повечето от работниците предпочели да отидат на около 10 км на юг в друга станция от комплекса „Фукушима“. Масао Йошида почина миналата година на 58-годишна възраст от рак. Резултатите от разследването са събрани в документ от 400 страници.

Съдът в префектура Фукуи постанови да не се разрешава на енергийната компания да рестартира реакторите си в АЕЦ „Охи“, която, както всички японски ядрени централи, бе спряна за проверка на сигурността след катастрофата с АЕЦ „Фукушима“.

#Фукушима

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници