Едно от най-великите мецосопрани на 20-и век прави майсторски клас в София

Едно от най-великите мецосопрани на 20-и век прави майсторски клас в София
Фиоренца Косото
A A+ A++ A

Една от последните живи легенди в световното оперно изкуство - прочутото мецосопрано Фиоренца Косото, прави майсторски клас в Софийската опера и балет. Галаконцертът на участниците в него е на 29 май. Първата част ще бъде под диригентската палка на Николета Конти, а втората - на маестро Стефан Линев.

Фиоренца Косото е родена на 22 април 1935 г. Италианската оперна певица е призната за един от най-великите мецосопрани на 20-и век.

Учила е в Музикалната академия в Торино, където

завършва като най-добрата в класа

След обучение при Мерседес Льопарт прави своя оперен дебют като сестра Матилде в световната премиера на „Диалози на кармелитките“ на Пуленк през 1957 г. в Ла Скала в Милано.

Международният й дебют е на фестивала в Уексфорд през 1958 г. в ролята на Джована Сеймур в „Ана Болейн“ на Доницети. В Ковънт Гардън дебютира година по-късно като Нерис в „Медея“ на Керубини с Мария Калас в главната роля.

Изпълнението ѝ на главната роля във „Фаворитката“ в Ла Скала ѝ създава още по-широка известност и тя прави американския си дебют в същата роля през 1964 г. в Лирик Опера в Чикаго и като Амнерис в Метрополитън Опера през 1968 г.

Само през 1967-1968 и 1988-1989 г. има общо 148 представления

в Метрополитън опера (изключително главни роли). Смятана е за експерт в образите на основните мецосопранови, контраалтови роли в италианската опера от средата на 19. век.

Косото продължава да пее и през 2005 г. Отпразнува 70-ия си рожден ден с изпълнение на сестра Анджелика в Кралския театър в Лиеж, Белгия.

По материала работи Даниел Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници