Медведев: Газът за Европа зависи от Украйна

Медведев: Газът за Европа зависи от Украйна
Медведев обяви, че ако Европа се откаже от руския газ, синьото гориво ще бъде пренасочено към Китай. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Русия ще изпълни всички свои задължения при доставката на природен газ за Европа, но надеждността на транзитирането зависи от Украйна“, заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за телевизия Блумбърг.

Tой обяви, че Русия е готова да обсъди цената на газа за Украйна, но преди това Киев трябва да плати значителна част от дълга си.

„Не можем да пренебрегваме факта, че между Европейския съюз и Русия се намира Украйна, и затова главната задача е да се успокои ситуацията в Украйна“, подчерта Медведев.

По думите му, ако украинският пазар бъде в стабилно състояние и украинците изпълняват всички свои задължения, европейците ще получат в пълен обем всичко, което им се полага, предаде ИТАР-ТАСС.

„Нашата задача е да се споразумеем за сътрудничество в природния газ с Украйна и след това всичко ще е нормално“, заяви Медведев.

Медведев обяви, че ако Европа се откаже от руския газ, синьото гориво ще бъде пренасочено към Китай.

„Имаме достатъчно възможности, имаме достатъчно газ, за да доставяме и по източния, и по западния маршрут. Но ако се разглежда най-лошата перспектива, чисто теоретически, газът, който може да не бъде доставен в Европа, може да бъде пренасочен към Китай. Но това, подчертавам, е засега теоретична възможност“, каза Медведев, коментирайки заплахите на Европа да намери други източници на газ.


#Дмитрий Медведев #газ #Европа #Украйна #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино