Емиграцията – начин на употреба (I част – Студентските бригади в САЩ)

Емиграцията – начин на употреба (I част – Студентските бригади в САЩ)
Оказва се, че да заминеш и да останеш в САЩ чрез бригада, не е толкова лесна задача. Снимка: turkiyebilet.com.tr
A A+ A++ A

Емиграцията стои на дневен ред години наред и недоволството от властимащите сякаш прокарва магистрала към „Терминал 2“, особено за младите, търсещи достойна реализация. Затова ще разгледаме възможностите за отпътуване от родината, първо през погледа на студентите.

Оказва се, че един от сигурните начини да опознаеш чуждата култура и да се срещнеш отблизо с бленуваната от мнозина Америка е именно студентският културен обмен.

По този повод полюбопитствахме какъв е профилът на средностатистическия младеж, който заминава на бригада в САЩ, и дали той по-често остава там или напротив.

След като се допитахме до една от най-големите фирми за студентски програми към Страната на неограничените възможности, установихме какви са условията да си „класическият“ случай на ентусиазиран за чуждестранен опит студент.

Условие Номер 1: Имаш финансови възможности

Да заминеш на бригада в САЩ се оказва скъпо удоволствие, тъй като първоначалните такси, които плащаш предварително, съвсем не са по джоба на бедния български студент.

За такса на програмата към фирмата, която те изпраща там, ти трябват 1100 долара (ок. 1560 лева, при курс на долара 1.42), самолетният билет за отиване и връщане (както ще видим по-нататък, връщането може да се пропусне) е от 1300 до 1500 лева, визовото интервю е 160 долара (ок. 228 лева), а за джобни (за да се покрият разходите за пътни, храна и квартира до получаването на първата заплата) са нужни минимум 600 долара (852 лв.). Това прави груби първоначални разходи ок. 4200 лева.

При това положение или мама и тати помагат, или теглят кредит, защото на всички е известно, че студентите у нас няма как да извадят толкова пари по честен начин, наведнъж.

Условие Номер 2: Примерен студент редовно обучение

Важно е да си студент (иначе за какво да ходиш на студентска бригада), задължително редовно обучение. Така американците могат да спят спокойно от факта, че есента имаш семестър и е наложително да се върнеш в България.

Препоръчително е да се справяш добре с изпитите, тъй като ще ти се наложи да минеш интервю за виза в Американското посолство у нас, при което американските власти гледат как се справяш в университета. Колкото по-високи оценки – толкова по-съвестен гражданин, съответно по-отговорен работник, смятат от Посолството на САЩ у нас. Студентският статут е важен при интервюто за виза. Така стигаме и до следващото условие.

Условие Номер 3: Знаеш английски език поне на средно ниво

Тук вече условията стават по-затегнати. Една от най-сериозните пречки за заминаване в САЩ е бариерата с езика. Ясно е, че янките няма току-така да раздават визи, затова е добре да можеш да проведеш разбираем разговор на английски език в посолството, което да е гаранция за одобрена работна виза.

Визата е от типа J-1 – неимигрантска виза и даваща право на работа до 4 месеца плюс допълнителни 30 дни легален престой с цел пътуване.

Ключовият момент за оставане в САЩ след изтичане на тази виза е или да я удължиш, или да смениш визовия си статут. Друг начин, може би по-лесен, за оставане за постоянно в САЩ е да легализираш престоя си с брак.

Според статистиката на фирмите, които се занимават със студентски обмен, студентите, които остават в Щатите след изтичане на визата им, са около 5-10%.

Тоест да останеш там, се оказва не толкова лесно постижима задача.

Условие Номер 4: Работлив си

След като си изпълнил горните три условия, все пак трябва да си избереш оферта за работа. Най-предпочитано е Източното крайбрежие – самолетният билет е по-евтин, можеш да работиш в малко курортно градче и там разходите са по-ниски, бизнесът е по-развит и се предлага повече работа.

Западното крайбрежие, най-вече Калифорния, е с по-висок стандарт, самолетният билет за там е по-скъп, има много преселници, предимно мексиканци, което прави по-малко работни места за студенти.

Най-предлагани са офертите в сферата на услугите – работа в хотели, ресторанти, магазини (продавачи, касиери).

Да си работлив, е вероятно най-важното условие, тъй като това предопределя колко пари ще изкараш, а и американците ценят работливите хора. Може да се хванеш на две, дори три работи за тези четири месеца, което увеличава доходите ти. Средно студентите изкарват между 2000 и 8000-10 000 долара на лято чисти пари, с които се връщат да погасят кредита, с който са заминали, но също така от САЩ си купуват изгодно техника като лаптопи, плеъри, телефони или фотоапарати.

След като са изкарали една такава добра сума, идеята за повторно идване в Америка става по-примамлива и средно около 70-80% от студентите, веднъж отишли, повтарят или потретват заминаването си на бригада в САЩ през лятото.

От фирмата за студентски бригади в САЩ, до която се допитахме, споделиха, че през последните 6-7 години интересът към този тип бригади намалява. Обясняват си го с високите такси, нужни за заминаване, ниския курс на долара и възможността младите да заминат на работа в по-близки държави или на работа по морето за лятото. Още повече че изискванията към кандидатите стават по-стриктни и одобрението за виза става не толкова лесна задача.

Все пак студентите получават възможност да се докоснат до американското мислене, да почерпят опит от менажирането на персонал в Западните компании и най-малкото – да посетят мечтани дестинации.

Дали това е начинът да емигрираш там завинаги обаче, остава спорен въпрос.

#САЩ #бригади

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници