Отбелязваме деня за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Отбелязваме деня за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва всяка година в третата неделя от месец май. Снимка: nmd.bg
A A+ A++ A

Отбелязваме международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ. Инициативата има за цел да привлече вниманието ни към реалността на хората, живеещи със СПИН.

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва всяка година в третата неделя от месец май.

Общият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната е 1889 лица към 12 май 2014 година, по данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването, съобщиха от МЗ.

От началото на годината са регистрирани нови 59 ХИВ–серопозитивни лица. Очертава се тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени.

И през тази година 43 от новооткритите ХИВ–позитивни са мъже, а 16 – жени. Географското разпространение на регистрираните случаи на ХИВ показва, че по-голямата част от тях са концентрирани предимно в големите градски райони.

Като основна уязвима група особено през последните две години се очертава групата на мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже. През 2014 г. близо 21% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години.

#ДЕН #съпричастност #ХИВ/СПИН #жени #мъже #превенция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници