Десета юбилейна Нощ на музеите и галериите

Десета юбилейна Нощ на музеите и галериите
Нощта на музеите и галериите се провежда за десета поредна година. Снимка: www.bnews.bg
A A+ A++ A

Десетото юбилейно издание на Европейската нощ на музеите започва в събота вечер и ще бъде отбелязано из цялата страна. От 18 ч до приблизително полунощ музеи, галерии и културни институции из България ще отворят врати за безплатни посещения със специално организирани за целта събития.

Само в София се очаква 150 000 души да отбележат празничната нощ, обявиха основните организатори от Френския културен институт. В София в инициативата ще участват 49 институции.

Освен постоянната експозиция, от Националния военноисторически музей обещават (в зависимост от метеорологичните условия) възможност да се види нощна София отвисоко с полет с истински балон, който ще пренесе посетителите във времето на балонното отделение на българската авиация (от 19 до 21 ч.).

На земята те ще могат да станат "диригенти за 1 минута" и със Студентския камерен оркестър към Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Галерията за чуждестранно изкуство е временно затворена за ремонт, но ще се включи със слайд шоу прожекция на творби от колекцията си фасадата на сградата. Програмата започва с музика в 18 ч.

В градинката пред Народния театър традиционно ще бъде изложено най-доброто от фестивала на хартиеното изкуство, а на Моста на влюбените пред НДК - фотоизложба на Симон Варсано.

Нощта на музеите е удобен случай да се стигне до отдалечения Националенен исторически музей, който отваря врати с обновената си втора зала, посветена на античността и шанс да се види златното съкровище от Дъбене.

Това и една от последните възможности да се види изложбата "Имало едно време у дома", която затваря в края на месеца. Тя показва техники "направи си сам" от началото на века, или как се е изграждал традиционният български дом, от техники за строеж на къщите до домакинството и детските игри. Тя затваря в края на месеца.

Варна и Пловдив също са от градовете, които ще участват в Европейската нощ на музеите и галериите.

Пълната програма на Европейската нощ на музеите в страната можете да видите в прикачения файл от сайта на Министерство на културата.

#София #Нощ на музеите и галериите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници