Станали сме четири пъти по-богати за 10 години

Станали сме четири пъти по-богати за 10 години
A A+ A++ A

До 26,9 милиарда евро ще стигне финансовото богатство на българите през 2014 г.  Това е близо четири пъти повече спрямо 2004 г., когато е било около седем милиарда, показват данни на УниКредит за страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Те бяха представени по време на годишната среща на ЕБВР във Варшава.

81 процента от богатството на българите е пари в наличност

които се държат в брой в различни валути или на депозити. 13 на сто се пада на инвестиции в пенсионни фондове. Много малка част от спестените средства от домакинствата са вложени в застрахователни продукти, акции и др.

Прогнозата е, че задълженията на българите през 2014 г. ще останат почти същите като тези през миналата година - и като размер, и като структура. В края на 2013 г. задълженията са били 10,39 милиарда евро, с превес на потребителските кредити, пише „Труд“.

Прогнозата за тази година е дълговете да са на стойност от 10,38 млрд. евро

като делът на потребителските кредити ще бъде 56 на сто, а на жилищните – 44 процента.

780 млрд. евро е нетното финансово богатство на домакинствата от ЦИЕ към края на 2013 г. То се е увеличило близо два пъти за времето от 2004 г. до 2013 г. Въпреки това нетното финансово богатство на домакинствата спрямо БВП все още е около една четвърт в сравнение с развитите страни.

За сравнение, нетното финансово богатство на домакинствата в Австрия, Германия и Италия възлиза на 6,8 трилиона евро към края на 2013 г.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници