10 филма, които заслужават „Златната палма“ на Фестивала в Кан – II част

10 филма, които заслужават „Златната палма“ на Фестивала в Кан – II част
Робърт Патинсън, Никол Кидман, Райън Гослинг и Кристен Стюарт са едни от знаменитостите на Фестивала в Кан 2014. Снимка: www.swide.com
A A+ A++ A

Един от най-бляскавите и престижни фестивали в Европа и света – Фестивалът в Кан, тази година започна на 14 май и ще завърши на 25 май. Фестивалът е популярен начин за кинопродуцентите да се вдъхновят за новите си филми и да се представят на разпространители от целия свят. На кинофестивала в Кан най-престижната награда е „Златната палма“ за най-добър филм. Тази година председател на журито ще е Джейн Кампион (спечелила „Златна палма“ за „Пианото“).

Специално за читателите на Novinite.bg подбрахме Топ 10 от най-забележителните ленти сред всичките 105, които участват в 67-ото издание на фестивала, и си струва да се гледат!

След като в сряда ви представихме първите 5, ето и останалите 5 забележителни ленти от нашите избрани Топ 10 филма, които заслужават да спечелят „Златната палма“ на Фестивала в Кан:

6. „Удивление“, реж. Алис Роруочър

Моника Белучи е звездата в италианския филм „Удивление“ – разказ за семейство, принудено да зареже фермерския си живот и да продаде земите си за увеселителен парк. Сюжетът проследява едно лято, което неочаквано подлага фамилията на изпитания, за добро или лошо. Фактът, че лентата е единственият италиански филм в надпреварата за „Златна палма 2014“, е достатъчен да обърне прожекторите към него, а Белучи е само красив завършек на този шедьовър по италиански.

7. The Homesman, реж. Томи Лий Джоунс

Мерил Стрийп и Хилари Суонк са в главните роли в четвъртия режисьорски филм на Томи Лий Джоунс – уестърна The Homesman. Джоунс също играе ключова роля.

Лентата разказва за странна двойка, която се съюзява с общи усилия да помогне на три полудели жени при преместването им от Небраска в Айова. По едноименния роман на Glendon Swarthout, филмът ни обещава да бъде един трогателен и дълбоко разтърсващ американски уестърн.

8. Clouds of Sils Maria, реж. Оливие Асаяс

Жюлиет Бинош (която в момента снима в България испанския филм „Никой не иска нощта“ на Исабел Коиксе) е звездата в Clouds of Sils Maria – филм на майстора Оливие Асаяс („След май 68-а“), в който тя играе театрална актриса, поканена да направи отново ролята, превърнала я преди 20 години в звезда. Партнира й Кристен Стюарт, която в лентата е нейната лоялна асистентка. Когато светът на актрисата Мария Ендерс (Бинош) се сгромолясва, тя и нейната асистентка бягат в швейцарското градче Силс Мария. Сценарият е обещаващ, а партньорството на двете актриси на екран звучи силно интригуващо.

9. „Фокскечър“, реж. Бенет Милър

Режисьорът на „Капоти“ Бенет Милър е в конкурса с биографичната драма „Фокскечър“. Събитията в лентата „Фокскечър“ се развиват в едноименното имение на покойния щатски милиардер Джон Дюпон-Игъла, починал на 9 декември 2010 на 72 г. Там в края на 80-те години той е създал най-силния отбор по борба в света - „Фокскечър“. За него са се състезавали десетки звезди като братята Марк и Дейвид Щулц, както и считаният за най-техничен състезател в света през ХХ век Валентин Йорданов.

Филмът разказва истинската история на милиардера Джон Дюпон, убил при нервен пристъп олимпийския шампион по борба Дейв Шулц, близък приятел на Йорданов.

Звездите са Стийв Карел, Марк Рафало, Чанинг Тейтъм и Сиена Милър.

10. „Пленникът“, реж. Атом Егоян

Номинираният за „Оскар“ канадец Атом Егоян е в конкурса с трилъра „Пленникът“ с Райън Рейнолдс и Росарио Доусън. Рейнолдс играе баща, който започва разследване за отвлечената му дъщеря. Първоначално филмът е носил работното заглавие „Кралица на нощта“, което не звучи толкова силно, колкото последният вариант.

Лентата може да се окаже истински прелом в позаглъхналата кариера на Рейнолдс. Филмът е едно от 10-те заглавия на Фестивала в Кан, които поставят забележителен белег в програмата и доставят удоволствие с майсторска игра и режисура.

#фестивал #Кан 2014 #Златна палма #Мерил Стрийп #Томи Лий Джоунс #Моника Белучи #Жулиет Бинош

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници