Ръст на лихвите по кредити от 2015 г.?

Ръст на лихвите по кредити от 2015 г.?
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От догодина може да очакваме повишение на лихвите по кредитите, прогнозира доц. Григор Сарийски от икономическия екип на БАН в интервю за "Дарик".

По думите му в момента всички кредитополучатели теглят заем, за да "запушат" дупките в семейните си бюджети, което заедно с дефлацията няма да позволи на банките да вдигнат лихвите още тази година. Тенденцията за понижение на лихвите обаче ще продължи и при спестовните продукти.

Според Сарийски тегленето на кредити, с които се покриват стари задължения, няма да стимулира икономиката. По отношение на корпоративните заеми,

банките ще ухажват "добрите кредитополучатели"

които са малко заради все още несигурната среда.

Повечето хора, които в момента теглят потребителски кредити, го правят, за да "запушат дупки" - за погасяване на стари задължения към данъчната система или доставчици на комунални услуги, т.е. това са хора, притиснати по някакъв начин да теглят кредити. Именно по тази причина експертът не очаква през тази година при кредитите ще има съществено изменение на лихвите.

Повишение на лихвените нива при кредитите е възможно да има, но едва след края на настоящата година, категоричен е Сарийски. "В момента ситуацията е такава, че официално се отчита дефлация и потребителските цени се понижиха с около 2 на сто на годишна база, а

лихвените проценти са на абсолютен минимум от началото на кризата

добави той.

Поетапното отпадане на данъка върху лихвите ще доведе до промени при спестовните продукти. "Вие видяхте как се промениха продуктите през 2013 г., когато данъкът беше наложен - имаше една тиха революция при депозитните продукти, като станаха популярни депозитите без фиксиран матуритет, които обаче предлагат сходна лихва с тази при фиксиран матуритет. Така че, при положение, че този данък отпадне, вече няма да има стимул, който да кара банките да продължават с тази политика по високи лихвени равнища по разплащателните сметки", каза той.

За обикновения потребител лихвите ще продължат да се понижават поне до края на този година, коментира Сарийски.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници