Всеки десети у нас ще е безработен до 2016 г.

Всеки десети у нас ще е безработен до 2016 г.
A A+ A++ A

Безработицата у нас ще бъде около 12 процента до 2016 г., прогнозират икономистите от БАН в годишния си доклад за икономическото състояние на страната.

Експертите очакват до края на периода България да отбележи икономически растеж от 3 на сто, който ще се засилва плавно през годините.

От догодина ще започне по-чувствителен и растежът на инфлацията, което донякъде ще се дължи и на увеличаване на цените на тока, които в момента са изкуствено задържани.

"Очакваме инфлацията да се задържи на ниско ниво поради умереното развитие на международните цени, поради ниското вътрешно търсене, а не на последно място и поради забавеното увеличение на административните цени", каза Иглика Василева от БАН.

Според нея обаче тези цени ще се увеличат, поради което учените залагат от следващата година по-високи темпове на растеж на потребителските цени.

Забавянето на растежа на административните цени, основно тези на електроенергията, не е устойчиво в по-дългосрочен период, категорична е Василева. Тя прогнозира, че вероятно след изборите би могло да се очакват промени.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници