Давид на Микеланджело пред разруха?

Давид на Микеланджело пред разруха?
A A+ A++ A

Един от шедьоврите на Микеланджело - скулптурата на Давид, може да рухне заради пукнатини в мрамора, предупреждават специалисти от Италианския национален изследователски съвет и от Флорентинския университет.

Шедьовърът е изложен в Академията за изящни изкуства във Флоренция.

Учените направили експеримент с 10-сантиметрова реплика, поставена в специална центрофуга, симулираща условията, при които се съхранява изработената от карарски мрамор фигура.

Нови микрофисури се появили в левия крак и по „дървото“, върху което се опира десният крак на библейския герой. Според изследователите най-вероятни причини са изместеният център на тежестта, както и ниското качество на мрамора.

Друга опасност идва и от сравнително тънките глезени на Давид, които трябва да носят тежест от над пет хиляди килограма.

Разрушаването на мрамора е провокирано от постоянните леки земетресения във Флоренция, от вибрациите, идващи от уличното движение, от големия брой туристи, преминаващи покрай фигурата, както и от изкопните работи за тунела за високоскорстния влак, чието трасе ще минава на по-малко от километър от Академията.

Експертите предлагат статуята да бъде преместена в специално антисеизмично помещение.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници