Москва може да спре газа за Украйна

Москва може да спре газа за Украйна
Снимка: Gazprom.com
A A+ A++ A

Постоянният представител на Русия към ЕС Владимир Чижов не изключва възможността Москва да спре доставките на газ за Украйна. Причината е украинският дълг към „Газпром“, който властите в Киев не признават.

По-рано министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан заяви, че страната няма намерение да плаща за руския природен газ по новата по-висока цена, припомня БНР. В момента руският газ за Украйна струва 485 долара за 1000 кубически метра, което е с около 25 на сто по-скъпо от средната цена за Европа. До 1 април Киев плащаше 268 долара.

От 1 юни Москва ще изисква от Украйна да предплаща доставките на синьо гориво, обяви руският енергиен министър Александър Новак. Причината – Киев не е платил задълженията си към „Газпром“, които възлизат са 3,5 млрд. рубли. Украинските власти не признават този размер на дълга.

Вчера посланикът на Украйна у нас Микола Балтаджи предупреди, че има реална заплаха за прекъсване на преноса на газ през Украйна заради неприемливата цена на суровината, наложена от Русия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници