Чия глава ще реже комисията „Плевнелиев“ - на президента или на зелената енергия?

Чия глава ще реже комисията „Плевнелиев“ - на президента или на зелената енергия?
Снимка: www.mfa.bg
A A+ A++ A

Нов скандал родиха депутатите на втория ден след почивката по празниците. По предложение на „Атака“ и с подкрепата на Коалиция за България и ДПС ще бъде създадена временна анкетна комисия за срещата на президента Росен Плевнелиев с директора на EВН Щефан Шишковиц във Виена в края на март. От „Атака“ настояват, след създаването на комисията, Плевнелиев да присъства на нейните заседания. Притеснението на подкрепилите създаването на комисията е, че президентът е направил тайна договорка. ГЕРБ се противопостави с аргумента, че управляващите използват казуса, за да трупат президзобрни дивиденти.

В състава на комисията ще има по трима депутати от всяка парламентарна група. Дейността на комисията е за срок от три месеца. Комисията ще има за цел и да изясни всички обстоятелства, свързани с дейността на трите ЕРП-та, а също и дружества концесионери за добив на природни богатства.

Съдейки от изказванията на народните представители обаче, най-големият проблем се оказа срещата на президента Плевнелиев с Щефан Шишковиц. По информация на ЕВН двамата са обсъдили некомпенсираните разходи за зелена енергия. На 30 април ЕВН излезе с позиция, в която заявява, че срещите между представители на държавата и бизнеса е регламентирана и честа практика в света.

„Срещата между президента Плевнeлиев и г-н Шишковиц, проведена във Виена, в рамките на официалната визита на държавния глава в Австрия, беше организирана ad hoc, по инициатива на ЕВН. Господин Шишковиц използва възможността да информира президента за позицията на EВН по възникналия казус с некомпенсираните разходи за зелена енергия и да изрази тревогата на EВН за регулаторната среда в България. Трудностите, породени от този казус, са причина ръководството на EВН активно да търси диалог с всички заинтересовани страни с цел да получи възможността да представи позицията на компанията“, заявиха от дружеството.

Притесненията на производителите и доставчиците на зелена енергия е въведената в началото на годината такса в размер на 20% от преференциалната цена при задължително изкупуване на електрическа енергия, произведена от вятърна и слънчева енергия на регулирания пазар. Целта била, според министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, със събраните пари да се подкрепят социалнослабите домакинства.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници