Вестник: Бареков 3 години в затвора заради скъсания „Труд”

A A+ A++ A

До три години лишаване от свобода или глоба до 5000 лв. може да отнесе водещият от ТВ7 Николай Бареков, твърди в. „България Днес“, позовавайки се на анонимни юристи.

Николай Бареков демонстративно разкъса в ефир брой на вестник „Труд“ в петък сутринта по време на предаването „Бодилник“.

Обвинението можело да бъде по чл. 108 от Наказателния кодекс, който обаче е за проповядване на „фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй“, коментира изданието.

Проповядването на омраза и нарушаването на конституционно регламентираната свобода на словото е антидемократична идеология, смятат анонимните юристи, „интервюирани“ от вестника.

В пълен противовес на анонимното мнение се изказа председателят на СЕМ Георги Лозанов, според когото няма извършено престъпление, а нарушение на Етичния кодекс на българските медии.

Документът е подписан от ТВ7, но на практика няма процедура за санкции. „Труд“ може да съди Николай Бареков само за опетняване на доброто му име, цитира „България Днес“ Георги Лозанов.

По време на сутрешното си предаване в петък Бареков разговаряше със зам.-председателя на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова и председателя на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов, като обсъжданата от тях тема бяха цените на лекарствата.

Към края на разговора водещият реши да обсъди с гостуващата Даниела Дариткова защо във всекидневника публикуват материали за нея.

Той обвърза публикациите с факта, че парламентарната комисия, чийто зам.-председател е тя, разследва „Софарма“, и определи „Труд“ като вестник на компанията (единият от съиздателите на „Труд“ Огнян Донев е съсобственик и изпълнителен директор на „Софарма“ - бел. ред.). Дариткова уточни, че комисията разследва лекарствената политика, а не самата фирма.

В петъчния брой на „Труд“ на първа страница имаше публикация, озаглавена „Опрощават 53 000 лв. на мъж на депутатка“. В нея се обясняваше, че държавата е опростила на съпруга на Дариткова тази сума, натрупана като неплатен наем за чайна в Пампорово, която той стопанисвал. След като от областната управа в Смолян решили да си потърсят парите, се оказва, че законовият срок за вземанията е изтекъл и искът е отхвърлен.

Бареков първо реши да покаже „Труд“ наобратно, а след това накъса вестника на парчета, като обясни, „ето това ще бъде съдбата на парцала „Труд“ и че не го прави заради материала за депутата, а заради заглавието „Лекарства поевтинели с 400 лв.“.

Действието на водещия беше посрещнато с широко обществено недоволство както от страна на колегите на Бареков, така и от гражданите.

„Журналисти, политици и социолози единодушно осъдиха саморазправата с „Труд“, а хората масово подиграха т.нар. „журналист“. В нета можеше да се прочете от: „На Ники няма ли кой да му скъса... ника?“, през: „Такава ще е съдбата на Бареков“, „Това е слабост“ и „Готов е да надмине себе си за някой лев“, та до: „На тая твар й дават ефир, отечеството е заплашено“, беше реакцията на вестник „Труд“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници