Освободените военни инспектори проговориха

Освободените военни инспектори проговориха
Освободените военни инспектори от ОССЕ проговориха. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Освободените наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които бяха задържани по време на мисия в Украйна, пристигнаха в Берлин.

Седемте наблюдатели - четирима германци, един датчанин, чех и поляк - проговориха за покушението на 25 април. Те били отведени в проруския бастион в Източна Украйна – Славянск.

Полковникът от украинския генерален щаб Игор Туровски разказа, че те не са били малтретирани. Задържани са, защото не са получили разрешение за посещението си от представителите на местното население, допълва Туровски, визирайки проруските активисти в Славянск.

Първите два дни наблюдателите прекарали в мазе, под непрекъснат контрол. В първите часове инспекторите били с вързани ръце и с превръзка на очите.

Един от най-опасните моменти бил, когато имало престрелка. Наблюдателите трябвало да лежат на земята, а около тях имало стотина мъже, въоръжени с пистолети, автомати и ножове.

В събота заедно с чуждестранните военни представители бяха освободени и петимата пленени украински офицери. Въпреки че Русия отричаше твърденията, че разпалва размириците в източната част на Украйна, Москва изпрати омбудсмана за правата на човека Владимир Лукин да посредничи.

#ОССЕ #Украйна #Берлин #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите