Гигинският манастир чества 200 г.

Гигинският манастир чества 200 г.
Манастирът чества 200 г. от своето създаване. Снимка: new.sliven.net
A A+ A++ A

"Българинът все още не се обръща към Бога и вярата. Някаква част се обръща, но останалите продължават в една посока на никъде. Обръщането е свързано с приемането на християнските и евангелски ценности за ръководна светлина в живота, постъпките и мисленето на човека, а ние сме още много далеч от това",  заяви пред йеромонах Никанор от Черногорския манастир "Св. Св безсребърници и чудотворци Козма и Дамян Асийски", известен още като Гигинския манастир. Манастирът е сравнително "млад", тъй като в петък светото място чества 200 г. от своето създаване.

Манастирът се намира на около 4 км. от село Гигинци, откъдето идва и името му и на около петдесет км. от София. Стотици жители от околните села и градове се струпаха около обителта, където по традиция на 2 май се провежда събор. За да уважи събитието дойде и земеделският министър Димитър Греков.

След Освобождението манастирът е подпомагал местното население, приел е бедни деца да нощуват, но през комунизма монасите са изгонени и е манастирът е превърнат в място за отглеждане на животни, като е почти разрушен. Преди 16 години го поема братството от 7 души, които в момента отговарят за манастира.

#манастир #Никанор #Греков #събор #светлина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници