Ако искате да увеличите раждаемостта, подкрепете бизнеса

Ако искате да увеличите раждаемостта, подкрепете бизнеса
Снимка: www.novopokolenie.bg
A A+ A++ A

Едно от нещата, които попречиха на бързия преход към здрава и добре функционираща пазарна икономика в началото на 90-те, беше, че България трябва да бъде „социална“ държава. Затова се избра плавен преход, а не „шокова“ терапия, което в крайна сметка се оказа ни риба, ни рак и изостанахме от другите страни от Централна и Източна Европа с години.

Кривото разбиране на социалната роля на държавата, освен в редица други неща, в наше време се изразява и в двегодишния период на платено майчинство. Затова предложението за удължаване с още шест месеца на платения перод за отсъствие по майчинство е безумно.

Знам, че някои от вас веднага ще скочат, но помислете:

  1. Две години са много дълго време за модерна и динамична жена да бъде извън професията си. Връщането й после е много по-трудно.

  2. Още по-безумно е да искате от бизнеса да го финансира. Не са много нашите фирми, които работят на пазарен принцип и могат да си го позволят. Напротив, повечето хвърлят пари във всевъзможни безсмислени посоки (например за трудова медицина). Освен че плащат, разбира се, социални осигуровки. Аз ако съм работодател, сериозно ще се замисля дали да наемам жени в детеродна възраст.

  3. Централна и Източна Европа е районът в света, в който майчинството е най-дълго. Има и по-зле от нас. В Словакия например е три години. Това явно е някакъв остатък от социализма. В Америка е шест седмици. В Англия е 39 седмици, а масовият случай в Европа е от порядъка на 14 до 52 седмици. /виж всички/

  4. Деца не се раждат не защото е кратко платеното майчинство, а защото младите хора нямат хоризонт за живеене в България. Да имаш хоризонт, означава да виждаш развитие и да знаеш, че ако работиш здраво, ще имаш перспектива.

  5. За да се изпълни точка 4, трябва да се създават условия на фирмите: да работят и да се разрастват, да наемат нови работници. Това не става с удължаване на майчинството, т.е. с увеличаване на социалните плащания.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници