„Хюмън райтс уоч“: Да спре тормозът на бежанци в България

„Хюмън райтс уоч“: Да спре тормозът на бежанци в България
Организацията критикува т.нар. „нова политика за овладяване на бежанския поток“, с която според „Хюман райтс уоч“ на практика се затваря вратата пред новопристигащите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Международната правозащитна организация „Хюмън райтс уоч“ обвини България в систематични и целенасочени действия да се пречи на хора без документи, търсещи убежище, да влязат в страната ни и да подадат молби за международна закрила. Докладът от 84 страници е озаглавен „План за овладяване: Отпращане и задържане от страна на България на сирийци и други, търсещи убежище мигранти“.

„България не е подготвена за наплива от търсещи убежище хора, оказва се неспособна да се справи с индивидуалните молби за убежище и да осигури на новопристигналите основна хуманитарна помощ, включително храна и подслон“, се казва в доклада, цитиран от БНР.

Организацията критикува т.нар. „нова политика за овладяване на бежанския поток“, с която според „Хюман райтс уоч“ на практика се затваря вратата пред новопристигащите.

Докладът се базира на разкази на имигранти, задържани във вътрешността на България или на границата и незабавно върнати в Турция. По тази причина международната организация призовава да се сложи край на незабавните експулсирания и отпращания на лица, търсещи убежище. И друг призив: Да се спрат побоищата, използването на електрошокови палки и други злоупотреби срещу мигранти на границата с Турция, да се разследват и да бъде потърсена отговорност от длъжностните лица, които злоупотребяват с чужденци.

„Хюман райтс уоч“ признава, че България има ограничени възможности, но дори и с ограничен капацитет от страната ни се изисква да изпълни минималните задължения за зачитане правата на бежанците и лицата, търсещи убежище.

#България #мигранти #Турция #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници