Йовчев обвини Human rights watch във „фрапиращи лъжи“ за бежанците

Йовчев обвини Human rights watch във „фрапиращи лъжи“ за бежанците
„Изненадан съм, че авторитетна неправителствена организация може да публикува неверни твърдения и да изсипе толкова откровени лъжи и клевети срещу България“, каза Йовчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев обвини правозащитната организация Human rights watch в публикуване на неверни факти, след като организацията излезе с доклад, в който критикува остро страната ни за ситуацията с бежанците.

Според правозащитниците България „систематично изблъсква обратно в Турция цели групи сирийци, афганистанци и други имигранти“, търсещи убежище в страната ни.

Организацията посочва, че е документирала 44 подобни случая с общо 519 души от ноември 2013 г., и обвинява България, че не е била подготвена за вълната от бежанци.

Human rights watch отбелязва, че условията за настаняване са „брутални“, а процедурите за даване на убежище - „неадекватни“.

„Изненадан съм, че авторитетна неправителствена организация може да публикува неверни твърдения и да изсипе толкова откровени лъжи и клевети срещу България“, каза от своя страна вътрешният министър и добави, че в доклада има „фрапиращи лъжи“.

Йовчев поясни, че българските гранични полицаи не са въоръжени с оръжие, което има приклади и няма как да пребият бежанците с тях.

„На второ място, трябва да ви кажа също, че нашите гранични полицаи, които са на границата, не притежават, нямат в оборудването си електрошокови палки. Няма как да малтретират бежанци с електрошокови палки, които нямат и не притежават“, каза още той.

Той отрече на границата ни да има войници, които с ботушите си малтретират бежанците.

„Нямаме разположени войници по границата, както и нашите гранични полицаи не са обути в ботуши, т.е. няма как да малтретират с ботуши бежанците“, отбеляза министър Йовчев.

#Цветлин Йовчев #бежанци #доклад #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници