Килимите от Костандово - от малко селце до кралските покои

Килимите от Костандово - от малко селце до кралските покои
Снимка: www.kilimi.polimat.net
A A+ A++ A

В малка българска работилница в сърцето на Родопите, сръчни ръце предат, режат и превръщат вълната в прекрасни флорални мотиви, които в рамките на няколко месеца стават килими, достойни дори и за принц. Това се казва в коментар на АФП.

Част от именитите клиенти на килимите от Костандово са Банката на Англия, принц Чарлз, вокалистът на Ролинг Стоунс Мик Джагър, разкри директорът на фабриката Нино Парпулов. Всичко тръгва от малка работилничка, където 28 жени неуморно циркулират между дървените станове, на които тъчат и кутиите, в които прибират преждите с вълна във всякакви цветове. Фабрика "Хемус" се гордее, че е един от последните производители на ръчно изработени килими с големи размери (около 120 кв. метра). Създават се не повече от дузина килими на година. Всеки килим изисква по месец работа и включва няколко тъкачки едновременно.

"Важно е да се знае, че това, което правим тук отива на място, където ние никога няма да отидем. По нашите килими се разхождат кралски крака", разказва Светла Ламбова, която преди година оставя нивите си с лук и картофи, за да дойде да работи във фабриката, заедно с още няколко жени от един от най-бедните райони на България. "Мислех, че ще е много трудно да се научи човек и, че тази работа не е за мен. Винаги съм била по-бавна от другите тъкачки", допълни тя.

145 евро за квадратен метър

Нино Парпулов купил фабриката заедно с британския си съдружник Дейвид Брамфорд през 90-те години. Персоналът му бил от 1100 жени, които останали на работа след падането на комунизма в България. Американска фондация им отпуска 38 хиляди евро помощ, която се използва за набиране и обучение на персонал. Работата е трудна и изморява очите и ръцете, които по цял ден се занимават с изключително фина вълна.

"Половината от жените напуснаха", разказва 40-годишната Светла Мундова, една от новите тъкачки, която в момента изработва голям килим в бежово и кафяво. Крайният резултат от този труд струва 145 евро на квадратен метър. "До момента няма по-добри от нас. Не само в България, но и в Европа", казва Нино Парпулов пред АФП. "Ние сме единствените, които предлагат толкова големи размери със сложни мотиви и разнообразни цветове".

Вълната се боядисва на място, за да е в точните цветове на мебелите или стените на стаята, в която ще бъдат сложени. Съвсем наскоро Рилският манастир се сдоби с килим от фабриката. "Сега мога спокойно да кажа, че и ние сме оставили нещо на България", завърши Парпулов.

Източник: БГНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници