Българи участваха в откриването на четири нови химични елемента

Българи  участваха в откриването на четири нови химични елемента
Акад. Виктор Матвеев и зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева Снимка: Министерски съвет
A A+ A++ A

Четири нови свръхтежки химични елемента бяха синтезирани за пръв път в света от учените от Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна и кандидатстват за вписване в периодичната таблица на Менделеев. Те са с номера 114, 116, 117 и 118 и откриването им увенча с успех 35-годишните усилия на учени от различни страни в търсенето на "острова на стабилност" на свръхтежките ядра. Откриването на новите химични елементи ще даде възможност да се правят изследвания на замърсяването на въздуха с тежки частици.

„Тази новина от значение за цялата фундаментална наука“, съобщи директорът на института акад. Виктор Матвеев след среща със зам. министър-председателя по икономическото развитие Даниела Бобева в София, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Матвеев подчерта, че в това изключително научно откритие съществен принос имат българските учени. България е член на ОИЯИ от създаването му през 1956 г. Институтът е в основата на революционни и открития, от значение за развитието на съвременната ядрена наука, медицина, химия и т.н.

35 български специалисти работят в института в Дубна. През годините там са работили над 400 български физици, математици, химици, инженери, биолози и др. Ежегодно около 100 учени от България посещават лабораториите на ОИЯИ по различни проекти. Институтът възлага поръчки на български компании и само за миналата година на института е доставено високо технологично оборудване за над 750 000 евро.

#Български учени #ОИЯИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници