ДКЕВР: ЕРП-тата нямат основание да искат по-скъп ток

ДКЕВР: ЕРП-тата нямат основание да искат по-скъп ток
„Предстои ДКЕВР да разгледа анализа на трите дружества, но на този етап няма никакви основания да се мисли за повишаване цената на електроенергията“, каза още Божков. Снимка: econ.bg
A A+ A++ A

„Трите енергодружества нямат основания да искат увеличение на цената на електроенергията“, заяви Еленко Божков от Държавната комисия за водно и енергийно регулиране.

Божков посочи като фрапиращ факта, че едно от електроразпределителните дружества е отчело 10 млн. лева за представителни разходи.

„Предстои ДКЕВР да разгледа анализа на трите дружества, но на този етап няма никакви основания да се мисли за повишаване цената на електроенергията“, каза още той.

Според него, разходите за балансиране на енергийния пазар са около 3 % годишно.

„В същото време ЕВН заявяват 30 млн. лева за балансиран пазар. Миналата година са имали 12 млн. лева за инвестиции, тази година - шест и 30 млн. лева за балансиращ пазар. Как става тази работа? Значи, не е луд тоя, който яде баницата, а тоя, който му я дава“, коментира представителят на ДКЕВР.

Към тези разходи трябва да се прибавят и тези за кражби, които също се поемат от крайните потребители, отбеляза Божков и посочи за пример Кнежа, където кражбите на ток са достигали до 80 %.

#ДКЕВР #ЕРП-тата #НЕК #цена #ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници