Олигарсите срещу злата Галактическа империя

Олигарсите срещу злата Галактическа империя
A A+ A++ A

Двигателят на протестите на „Майдана“ в Киев беше смяната на политическия модел и отстраняването на олигарсите от управлението. По пътя към тази цел протестиращите украинци дадоха 100 жертви. Те искаха предсрочни президентски избори и ги получиха – на 25 май.

На изборите един срещу друг ще се изправят двама олигарси и дясната ръка на Императора на злата Галактическа империя. Бившият премиер Юлия Тимошенко, която бе в затвора за злоупотреба с милиони евро държавни пари, и „шоколадовият крал“ Петро Порошенко, който смени няколко партии, ще мерят сили с кандидата на интернет партията Лорд Вейдър. Героят от „Междузвездни войни“ обещава, че ще върне старата слава на страната и ще я превърне в империята, която заслужава да бъде.

Въпросът е възможна ли е промяна с кандидатурите на Тимошенко, която има силна подкрепа от Западна Европа, но съмнителна репутация заради тайни газови сделки, и Порошенко, който разчита на рамо от определени по-заможни кръгове в държавата, но е известен, че винаги е със силните на деня. Прогониха едни, за да дойдат същите.

48-годишният милиардер Порошенко засега е фаворит в допитванията. Украински анализатори твърдят, че той е сред малкото милиардери, които могат да докажат произхода на парите си, а е и единственият олигарх, подкрепил Оранжевата революция. Той започнал бизнеса си с продажбата на какао, след което купил няколко шоколадови фабрики и основал концерна „Рошен“. След „шоколадовия“ успех Порошенко купил и няколко автомобилостроителни заводи, корабостроителница и частната телевизия „Канал 5“.

Притеснителното в биографията му е, че когато решил да влезе в политиката в края на 90-те години на миналия век, той скачал от партия на партия. Първоначално става най-големият поддръжник на тогавашния президент Леонид Кучма. След това решава, че е разочарован, и със сваления президент Виктор Янукович, който се крие в Русия, основава Партията на регионите. Като усетил, че времето на Янукович във властта изтича, се сдружава с неговия опонент Виктор Юшченко.

53-годишната Тимошенко, която прекара последните две години и половина в затвора, откъдето излезе в инвалидна количка, твърдеше, че е в изключително тежко здравословно състояние и едва ли би се върнала в политиката. Няколко дни на свобода и се кандидатира за президент. Тимошенко винаги е твърдяла, че процесът срещу нея е политически и е организиран лично от сваления президент Янукович. Въпреки това върху лицето на Оранжевата революция се изсипа доста кал, след като излезе информация за тайните й газови сделки. Тя натрупа огромно богатство през 90-те години на миналия век. Предишната власт я обвини за финансови престъпления, докато била директор на газовата компания „Единни енергийни системи на Украйна“. Бе осъдена на осем години затвор за укриване на приходи, неплащане и злоупотреби с данъци и с власт. Също така, според прокуратурата, Тимошенко е използвала пари, получени от продажбата на квоти въглероден двуокис, за да покрие дефицита от 221 милиона долара.

На този фон измисленият герой Дарт Вейдър, който е сред най-известните злодеи във филмовата история, е най-добрият кандидат за президент. Той поне разсмива украинците. Освен политически амбиции, Лордът проявява и грижа за имперските си поданици. Той обеща да се бори с нелегалното паркиране, а за „края на света“ раздаваше на гражданите на Киев сол и кибрит.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници