Холандия: България вън от Шенген поне до юли

Холандия: България вън от Шенген поне до юли
Членството на България и Румъния в Шенгенското пространство, което има 25 страни членки, остава под въпрос. Карта: Уикипедия
A A+ A++ A

Холандия ще поддържа ветото си върху членството на България и Румъния в Шенгенското споразумение поне до юли 2012 г., съобщи холандският посланик в София Карел ван Кестерен.

Потвърждаването на холандското вето идва две седмици след като премиерът Бойко Борисов обяви триумфално, че България със сигурност ще влезе в Шенгенската зона до юли 2012 г. благодарение на решение, записано в протокола от последната среща на Европейския съвет.

Холандия обаче обяви отново, че ще продължи да блокира членството на България в зоната за свободно пътуване поне до юли 2012 г., когато излиза годишният мониторигов доклад на Европейската комисия за напредъка в борбата с престъпността и корупцията на България.

„Холандия иска да види поне два положителни доклада по мониторинга в правосъдието и вътрешните работи, преди да свали ветото си за присъединяването на България към Шенген“, потвърди за БНР посланикът Карел ван Кестерен.

„Холандското правителство казва два доклада, в което включваме и междинния доклад от февруари, т.е. февруари и юли. Но, както казах, два положителни доклада“, посочи Ван Кестерен.

Българското правителство обаче продължава да настоява ЕС да реши окончателно през декември 2011 г. кога точно България да бъде приета в шенгенското пространство, заяви говорителят на МВнР Весела Чернева.

„Правителството ни обаче още се надява на компромисно решение преди края на годината, разчитайки на призив на председателя на съвета Херман ван Ромпой, записан в протокола от последната среща на европейските лидери, където се говори за поетапно приемане в Шенген идния март“, припомни говорителят на външното министерство Весела Чернева.

„Тук става въпрос за един политически процес, в който се търси политическо решение на проблем, който до голяма степен е създаден заради вътрешнополитическите трудности и особености на една от страните членки. Надяваме се съветът през декември окончателно и ясно да даде становище по проблема“, каза още Чернева.

Според експерти записаното в протокола на Европейския съвет не ангажира юридически Холандия със срокове кога да даде политическата подкрепа за разширяването на шенгенската зона.

Така кандидатурите на България и Румъния за Шенген остават висящи, след като на заседанието на Съвета на вътрешните министри от ЕС на 22 септември 2011 г. Холандия и Финландия упражниха правото си на вето и блокираха присъединяването на двете балкански страни към зоната за пътуване без граничен контрол заради опасения, свързани със съдебната система и корупцията.

На 23 октомври след заседанието на лидерите на страните – членки на ЕС, Борисов заяви, че решение в полза на приемането на България и Румъния в Шенген е записано в протокола от заседанието на Европейския съвет в неделя по настояване на неговия председател Херман ван Ромпуй.

Така до края на 2011 г. страните от ЕС и Шенгенската зона трябва да намерят решение за поетапното приемане на България и Румъния в пространството без граничен контрол. Българският премиер поясни още, че двете най-млади членки на ЕС трябва да бъдат приети в Шенген със своите въздушни и морски граници през март 2012 г., а през юли – и със сухопътните си граници.

Така описаният от Борисов план за приемане на България и Румъния в Шенгенското споразумение съвпада напълно с компромисното решение, за което лобираше Полското председателство на ЕС преди срещата на вътрешните министри на 22 септември, предвиждащо „частично“ и поетапно приемане на двете балкански страни.

По план България и Румъния трябваше да се присъединят към Шенгенската зона през март 2011 г. Решението за тяхното членство беше отложено за края на годината. През септември изявлението на Холандия, че възнамерява да наложи вето на приемането на двете държави в Шенген дни преди заседанието на Съвета на вътрешните министри, предизвика остри реакции в София и Букурещ.

#ЕС #Брюксел #Шенген #Полско председателство на ЕС #Съвет на вътрешните министри на ЕС #Холандия #Финландия #Полша #вето #Румъния #Европейски съюз #Шенгенско пространство #Карел ван Кестерен #посланик на Холандия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »