Тютюнопроизводители заплашват да запалят неизкупената стока пред НС

Тютюнопроизводители заплашват да запалят неизкупената стока пред НС
Имаме тютюнопроизводител, който вече е на предела на силите си да издържи на това напрежение, и заплашва със замозапалване”, подчерта Цветан Филев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Тютюнопроизводители са поставили ултиматум към правителството, че ако до 72 часа не бъдат взети окончателни решения, над 300 земеделски производители от Хасковска област ще блокират Народното събрание и ще запалят неизкупената продукция пред парламента, съобщи председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

“Изкупната кампания стартира през януари с протестни действия. За съжаление, приключва пак с протестни действия”, каза още Филев.

„Нашите координатори, които по населени места в тютюнопроизводителните региони бяха най-активни, в момента търпят наказателна акция от страна на търговските фирми с два акцента”, посочи той.

“Първо им се отказва да се изкупи продукцията, за която има двустранно подписан договор от страна на търговската фирма и тютюнопроизводителя, или когато предприемем действия и провокираме фирмата да си изпълни ангажимента, се измислят причини, че стоката е със занижено качество и съответно се получава два пъти по-ниска цена от нормалното”, обясни Филев.

“Има независими експерти, които вече се намесиха. Огледаха стоката, дадоха си становището и за това има съставен протокол”, отбеляза председателят на асоциацията.

Филев смята, че държавните екперти-оценители трябва да се върнат като арбитри между търговци и производители.

Той отбеляза, че всички фирми, които отказват да изкупят продукцията, са международни.

“Ходът ни е един – обръщаме се към българската фирма “Булгартабак Холдинг“ – това е фирмата, която е на обратния полюс – нямаше сключени договори с тютюнопроизводители и тази година спаси българските производители, “извади ги от калта”, при недоговорени количества тютюн, изкупи хиляди тонове тютюн на стойност десетки милиони левове и по този начин се отпуши пазара на ориенталски тютюн”, коментира Филев.

“Този път ще направим същото – ще влезем в контакт с ръководството на холдинга и ще спасим нашите тютюнопроизводители, но не е добра практика някой да гаси пожара на друг, който го е запалил. Освен “Булгартабак”, която се намеси на пазара, другата фирма, която изкупи тютюн, е пак българска - “Първомай БТ”.

Филев посочи, че към момента 150 тона тютюн от районите на Свиленград, Пазарджик и Казанлък остават неизкупени.

“Стартирала е и подписка за отнемане на лицензите на две от компаниите, които не са били коректни. Имаме тютюнопроизводител, който вече е на предела на силите си да издържи на това напрежение, и заплашва със замозапалване”, подчерта Цветан Филев пред БНР.

#Цветан Филев #тютюн #тютюнопроизводители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници