Започва празникът на Велико Търново

Започва празникът на Велико Търново
Царевец Снимка: infozone.bg
A A+ A++ A

Във Велико Търново започва празника на града. Начало на тържествата ще е празнична литургия, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. След нея ще бъдат поднесени цветя пред саркофага на Цар Калоян.

В 10:00 часа от църквата ще тръгне празнично шествие с портретите на благодетелите на града.

В празничния ден ще се проведат изложение на вина и напитки „Новите вина идват с пролетта”, международен лекоатлетически крос „Ивайло“, авто – дефиле на автомобили „Трабант” по бул.”България”, ул.”Краков”-Търговски парк на СВА, турнир по шах за „Купата на кмета“, безплатни пешеходни обиколки с беседа „Духовното величие на столичния Търнов“ и много други. Жителите на Велико Тървоно и гостите на старата столица могат да посетят и правничния концерт, в който ще вземат участие Део, Рафи и балетна формация, Поли Паскова,   Христо Косашки и ПФА „Искра“.

За вечерта са предвидени пускане на светещи хартиени фенери, 3D мапинг шоу и заря.

През многовековното съществуване на града тук са създадени и съхранени неповторими паметници на културата, свързани със славната история на българския народ. Запазените останки от крепостите, дворците и църквите са неми свидетели на разцвета на българската култура през XII -XIV в. Тук всеки камък говори за героичния път на българския народ през вековете – за осводбодителното въстание през 1185г. срещу Византия, за прочутата битка при Адрианопол през 1205г. и пленяването на императора на Латинската империя Балдуин Фландърски, за славната победа при Клокотница, за тържественото влизане на победителя Ивайло през 1278г. във Велико Търново.

#Велико Търново

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници