ЕС реже половин млрд. евро на Унгария заради дефицита

ЕС реже половин млрд. евро на Унгария заради дефицита
„Унгарското правителство трябва да действа, преди мярката да е влязла в сила“, коментира Оли Рен. Снимка EPA/БГНЕС
A A+ A++ A

Унгария може да загуби 495 милиона евро от Кохезионния фонд на ЕС за 2013 г., ако не овладее прекомерния си дефицит, предлага Европейската комисия.

Безпрецедентната мярка е в съответствие със законодателството по Кохезионния фонд и ще влезе в сила на 1 януари 2013 г., става ясно от съобщение на ЕК.

„Днешното предложение трябва да се разглежда като стимул за Унгария да провежда по-строга фискална политика и да заздрави макроикономическите условия, за да гарантира качественото усвояване на средствата по Кохезионния фонд. Сега е ред на унгарското правителство да действа, преди мярката да е влязла в сила“, заяви еврокомисарят по финансовите въпроси Оли Рен, цитиран от пресофиса на ЕК.

Унгария има проблем с прекомерния си дефицит още от влизането си в Европейския съюз през 2004 г. За да се пребори с последствията от световната финансова криза, страната взе заем от ЕС и МВФ през 2009 г., а крайният срок за справяне с дефицита бе отложен за 2011 г.

В началото на януари 2012 г. ЕК установи, че Унгария не е предприела достатъчно сериозни мерки в тази посока и препоръча да бъде започната процедура за прекомерния дефицит на страната. Тази стъпка получи и одобрението на Съвета на финансовите министри на страните членки, с което практически бе решено субсидиите за Унгария по Кохезионния фонд да бъдат драстично намалени.

Ако фискалните мерки на Будапеща не покажат задоволителни резултати до края на годината, страната ще се лиши от 495 184 000 евро. Сумата представлява 0,5% от БВП на страната и 29% от предвидените за нея суми по Кохезионния фонд, се отбелязва още в съобщението на ЕК.

#Унгария #Кохезионен фонд #ЕС #ЕК #Европейска комисия #Оли Рен #дефицит #прекомерен дефицит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници