Георги Минчев получи най-високото отличие за култура

Георги Минчев получи най-високото отличие за култура
Признателен съм за жеста и високото отличие и зная какви достойни люде и именити наши творци и хора на духа преди мен са били удостоявани с него, заяви Георги Минчев. Снимка: Министерство на културата
A A+ A++ A

Министърът на културата Петър Стоянович награди с престижното отличие „Златен век“ – печат на Симеон Велики, композитора Георги Минчев. Най-високото отличие на Министерството на културата и почетната грамота бяха връчени на именития ни композитор за неговия голям принос в развитието на българската култура.

„Признателен съм за жеста и високото отличие, а като зная и какви достойни люде и именити наши творци и хора на духа преди мен са били удостоявани с този „Златен век“, за мен наистина ще е чест и гордост да се наредя сред тях!“, каза при награждаването Георги Минчев.

Георги Минчев е роден през 1939 в София. Завършил е Българската държавна консерватория в класа по композиция на проф. Марин Големинов. През годините 1968-1970 специализира в Москва при Родион Шчедрин и известно време - паралелно при Арам Хачатурян. През 1972 г. като стипендиант на ЮНЕСКО по музика той учи в САЩ, Англия и Франция. В Парижката консерватория посещава класа по композиция на Оливие Месиан. Георги Минчев е награждаван с най-високи национални и множество престижни международни награди. Неговият Концерт за пиано и оркестър е селекционирана творба от Международната асоциация на музикалните експерти в САЩ през 1979 г. и е класирана на първо място между препоръчаните творби на Международната трибуна на композитора в Париж през 1981 г. През 1989 г. той бе удостоен с Европейската награда „Лоренцо Великолепният“ на Международната Академия „Медичи“ във Флоренция и му бе присъдено званието „Почтен Сенатор на Академията“ . Бил е член на журита в много международни конкурси:

Лондон - „Нека пеят народите“, Терни (Италия) - Международен конкурс по композиция, Флоренция - Premio Vittorio Gui, Анкона (Италия) - Premio Ancona” Берлин - Международен конкурс по композиция, Атина - Olympia - Международен конкурс по композиция, Москва - Международен конкурс „С. Прокофиев“.

Негови творби са изпълнявани в България, Франция, Германия, Италия, Швейцария, Русия, Полша, Чехия, Словакия, Куба, Колумбия, Австралия, Гърция, Белгия , Австрия, Сан Марино, САЩ, Холандия, Испания, Япония, Великобритания и Финландия.

#Георги Минчев #Петър Стоянович

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници