Скръбна вест: Отиде си и Карадере!

Скръбна вест: Отиде си и Карадере!
Снимка: Антония Коцева
A A+ A++ A

Когато чуя Карадере, се сещам за началото на един пътепис: „Ще ми се да разкажа, защото в ушите ми продължава да шуми морето, в заспалите ми очи да проблясва изгревът, а когато ги отворя, виждам гората. Високи борове, тънки и стройни, украсени с най-големите шишарки, които някога съм виждала. Някои дървета плачат, може би гората е тъжна. Скоро преди да пристигнем там е имало пожар. Поизгорели са храстите на около декар територия. Казват, че хората са се втекли на мястото на пожара, образували са верига до морето и с кофи вода, а някои с голи ръце и крака, са загасили пламъците“.

Красивото кътче се спаси от огъня, но от бетона и цинизма едва ли. Съвсем скоро Карадере ще прилича на Синеморец с грандоманските кичозни хотели до плажа „Бутамята“ и надупчения с чадъри Иракли, където хората са на един дъх разтояние.

На заседание на кабинета в сряда правителството разреши изграждането на три хотелски структури, част от голям комплекс, от инвеститора „Мадара Юръп“ АД върху собствени имоти в община Бяла. Вече е ясно – на Карадере ще се строи, тоест вече няма защо да се ходи. Управляващите не се стреснаха от факта, че тази местност попада в екомрежата „Натура 2000“ в защитената зона „Камчийска планина“ за опазване на дивите птици и защитената зона „Плаж Шкорпиловци“ за опазване на природните местообитания и на дивата фауна и флора.

Правителството избърза да се похвали, че проектът ще насърчи инвестиците, защото в него ще бъдат вложени 100 млн. лева и ще бъдат разкрити нови 500 работни места. Решението е необяснимо, защото лично лидерът на БСП Сергей Станишев предложи мораториум за забрана на строителството в местностите: Карадере, Иракли Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Дуранкулашкото езеро – Света Ана, Крапец, Шабленското езеро, „Корал“, Аркутино, „Дюни“ и Маслен нос, брега и плажовете между „Перла“ и резервата „Ропотамо“, Белите скали, Боата, Ялата, Калиакра, Ракитник и Лиман. Това предложение бе направено обаче, когато БСП беше в опозиция.

Само преди месец екоминистърът Искра Михайлова увери, че в Карадере и Силистар няма да има строителство. На среща с неправителствени организации тя заяви, че в РИОСВ в Бургас няма внесени документи, заявяващи инвестиционни намерения в двете местности. Кой се е объркал – министърът или тези, които се надявахме да е истина?

Карадере се намира на юг от Варна, на 4 км от град Бяла. Вървяла съм този път пеша от Бяла по черен път, който отвежда до плажа. Наясно съм, че може би само липсата на инфраструктура е спасила до момента тази част от крайбрежната ивица.

Без съмнение, трябва да се насърчават инвестициите и да се развива туризмът чрез създаване на удобства, така е в целия свят. Нека останат все пак поне две-три места в България за онези, които не искат да почиват в хотелски структури, пардон, комплекси. И за онези, които не желаят да се къпят в басейна, който е на три метра от морето.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници