Нов метод за лечение на рак на панкреаса

Нов метод за лечение на рак на панкреаса
A A+ A++ A

Учени от Кеймбридж проведоха първите клинични изпитания на нов метод за лечение на рака на панкреаса, който е показал обнадеждаващи резултати.

При експеримента е установено, че съчетанието на известния антираков препарат гемцитабин с експерименталното лекарство MRK003 стартира в организма на опитните мишки верижна реакция, която в крайна сметка води до унищожаване на раковите клетки.

В момента методът се тества на хора. Проучванията се финансират от Британския фонд за ракови изследвания, посочват от БГНЕС.

41-годишният Ричард Грифитс, баща на две деца, участва като пациент. Той има диагноза рак на панкреаса, която е поставена през май 2011 г.

„След шест цикъла на лечение сканирането е показало, че размерите на тумора са намалели. Продължавам лечението. Много се надявам на новия метод и искам да помогна на науката“, сподели той.

Британският фонд за ракови изследвания заяви, че на проучванията в областта на рака на панкреаса сега се отдава приоритет, защото много малко хора оцеляват от тази страшна болест.

Всяка година във Великобритания от тази форма на рак умират около 8000 души. Ракът на панкреаса заема пето място по смъртност сред раковите заболявания.

Прогнозата за живот след поставянето на диагнозата е по-малко от шест месеца.

Последните данни показват, че само 16% от пациентите с рак на панкреаса остават живи до 12 месеца.

Професор Дънкън Джодрел, която ръководи експеримента в Кеймбридж, заяви: „Много сме радостни, че резултатите от тези важни изследвания сега ще бъдат подложени на клинични тестове, за да се провери дали те не са нов метод за борба с рака на панкреаса. Ще е нужно време, за да се разбере доколко успешен е този метод“.

В рамките на първия етап от клиничните изпитания ще бъдат включени 60 пациенти с развита форма на рак на панкреаса.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници