Учени отгледаха растения от плод на над 30 000 години

Учени отгледаха растения от плод на над 30 000 години
Руски учени успяха да отгледат растения от плод, складиран от катерици в замръзнала почва преди повече от 30 хиляди години. Снимка: thechronicleherald.ca
A A+ A++ A

Руски учени успяха да отгледат растения от плод, складиран от катерици в замръзнала почва преди повече от 30 хиляди години.

Екип на Института за клетъчна биофизика е отгледал растения от плода. В разработка в официално списание на Националната академия на науките на САЩ учените отбелязват, че това е най-древният материал от растение, връщан някога към живот, предаде Би Би Си.

Плодът е бил открит в почвата край бреговете на река Колима, в Сибир. Мястото е водеща дестинация за издирване на кости от мамути.

Според учените това е най-необикновеният пример досега за извънредна продължителност на живота на материал от висши растения.

Те предполагат, че откритието може да спомогне за проучване на еволюцията, както и да хвърли светлина върху околната среда през предишни хилядолетия.

Най-привлекателното от всичко е, че може да стане възможно със същата техника да се съживяват растения, които вече не съществуват, стига арктични катерици или друг вид животни да са скрили плодове и семена.

Лидерът на изследователския екип Дейвид Гиличински почина няколко дни преди документът да бъде публикуван.

#плод #растения #учени #руски учени #откритие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници