По-добро място ли ще е светът с повече жени в политиката?

По-добро място ли ще е светът с повече жени в политиката?
Снимка: УИН/„Галъп интернешънъл”
A A+ A++ A

Повече от една трета от участниците в глобално проучване на общественото мнение вярват, че светът би бил по-добро място, ако политиците са предимно жени. Проучването е направено от УИН/„Галъп интернешънъл” като са интервюирани 66 806 души от 65 държави, което е представително за 77% от световното население.

34% от респондентите са посочили че светът, като цяло би бил по-добър с управляващи жени. 17% са на обратното мнение. 41% от запитаните смятат, че не би имало разлика.

В България 41% отговарят, светът би бил по-добро място, ако политиците бяха преимуществено жени. 35% - избират опцията „същият”, а 7% казват „по-лош”. 17% се колебаят или не отговарят. Сериозната преднина на „по-добър” пред „по-лош” нарежда страната ни сред видимите поддръжници на идеята за повече жени в политиката.

Експертите от „Галъп“ коментират, че на фона на международния ден на жената на 8 март констатацииите от годишното изследване показват, че най-голямо натрупване на отговори (41%) сред респондентите има на опцията, че няма да има разлика, ако политиците преимуществено бяха жени. Ако се сравни по региони т.нар. нетен резултат - разликата между дяловете на отговори „по-добър” и „по-лош” – картината изглежда така: Северна и Южна Америка отбелязват най-голяма разлика в полза на тези, които смятат, че повечето жени в политика ще имат положително влияние върху света - 33%, сравнено със Западна Европа с 24%, Източна Европа с 15%, Азия с 14% и Африка с 11%. Близкият Изток и Северна Африка е единственият регион, в който респондентите като цяло посочват, че светът би бил по-лошо място, с повече жени в политиката, като опцията „по-лошо” бележи 2% предимство.

#жени #политика #проучване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници