Скулптура на български художник ще краси летището в Ню Йорк

Скулптура на български художник ще краси летището в Ню Йорк
Творбата на Димитър Луканов изпраща пътниците на терминал 4 на летище „Кенеди“. Снимка: gramophon.com
A A+ A++ A

Скулптурата „Извън времето“ на българския художник Димитър Луканов ще краси салона за заминаващи пътници на терминал 4 в обновеното международно летище „Джон Ф. Кенеди“ в Ню Йорк. Тя е основен елемент в композиция от три произведения и ще бъде официално открита на 26 февруари.

Авторът описва творбата си „Извън времето“ като „вдъхновено, оптимистично „довиждане“ към милионите пътници, които си тръгват от Ню Йорк. „Аз правя прозрачни скулптури, които разговарят с природата. Бронзът и желязото, които използвам в творбите си, издават копнеж по постоянството, но формите и илюзиите са ефимерни. Крайният резултат от моята скулптура е съкратен преразказ на материята, който се разтваря във въздуха“, споделя Димитър Луканов, цитиран от artprice.bg.

Пътят на Димитър Луканов като художник започва от художествената академия „Цанко Лавренов“ в Пловдив, продължава в парижкия филиал на американския „Парсънс скул“, а след това в Ню Йорк. Творби на българския скулптор са притежание на частни и обществени колекции в Щатите, Швейцария, Франция, Мексико, Италия, Германия, Канада.

#Димитър Луканов #Ню Йорк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници