Разделното сметосъбиране може да намали такса „Смет“

Разделното сметосъбиране може да намали такса „Смет“
Прилагането на системи за разделно събиране на биоотпадъците ще позволи да бъде намалена такса „Смет“. Снимка: gvelichkova.blogspot.com
A A+ A++ A

Прилагането на системи за разделно събиране на биоотпадъците ще позволи да бъде намалена такса „Смет“, твърди Теодора Желева - началник-отдел в Дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), предаде investor.bg.

При разделното събиране на органичните отпадъци в потока битова смет ще се намали честотата на извозване на сивите контейнери. Така може да намалеят разходите за управление на отпадъците в общините, а оттам – и размерът на такса „Смет“, която населението плаща, разяснява експертът.

По данни на Националния статистически институт количеството на образуваните битови отпадъци за 2012 г. е 3 364 000 тона. Това представлява средно по 346 кг на жител за годината. Количеството биоотпадъци, което всеки жител изхвърля за година, е около 140 кг.

От тях 74 кг на жител за година са зелените отпадъци, а 66 кг - хранителните, или съответно 543 000 тона и 487 000 тона от общия потенциал за страната.

#контейнери #смет #институт #страна #смет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници