Лекарите ни предпочитат Германия

Лекарите ни предпочитат Германия
A A+ A++ A

Германия се оказва най-предпочитаната дестинация за имигриране на лекарите ни. Това показват последните данни на БЛС, пише БГНЕС.

През 2013 г. 408 медици са си извадили удостоверения за работа в чужбина. 41% от тях са заявили, че искат да заминат за Германия, каза зам.-председателят на БЛС д-р Юлиан Йорданов. Втората дестинация, към която се насочват, е Англия (26%), а третата - Франция (5%). Тази тенденция е валидна от 2012 г. Преди това най-желана за работа е била Англия. Едва 1% от всички наши лекари пък заминават за САЩ. Най-търсените наши специалисти в чужбина са хирурзи, анестезиолози, гинеколози, а отскоро и офталмолози, психиатри и специалисти по образна диагностика, пише „Стандарт“.

Ако не се вземат мерки и миграцията продължи с такова темпо, страната ни скоро ще остане без лекари. Причината е, че медиците, които са у нас, вече са много възрастни. Средно те са на 53 г. Едва 1/3 от тях са под 45 години. Основните мотиви, заради които лекарите напускат страната ни, са ниското заплащане, липсата на възможности за специализация и за реализация. За съжаление, от лекарския съюз заявиха, че не виждат действия на държавата в посока да се задържат медиците у нас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници