Днес е Неделя Месопустна

Днес е Неделя Месопустна
Днес е църковният празник Неделя Месопустна, наричан още Месни Заговезни. Снимка: sozopol.org
A A+ A++ A

Днес е църковният празник Неделя Месопустна, наричан още Месни Заговезни.

Месни заговезни е винаги в неделя – осем седмици преди Великден. Църковният канон повелява да не се яде месо след Месни Заговезни до края на Великденския пост.

Празникът получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великия пост. На Месни Заговезни се приготвят баница с мас и извара, кокошка, яде се свинско месо.

Седмицата между Месни и Сирни Заговезни се нарича „Сирница“ - подготовка за Великия пост, който допуска само млечни и яйчни ястия. През цялата седмица до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, защото след това са строго забранени.

През великия пост до вторник на светлата седмица не се позволява венчаване. В храмовете се четат откъси от Светото писание, които говорят за страшния съд, така църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност. До Великден следват хранителни и духовни пости.

До следващата неделя, Сирни Заговезни, хората се подготвят за поста, разрешена е консумацията на млечни храни.

Отец Стилиян Табаков от храм „Свети Свети Кирил и Методий“ в София обясни пред БНР:

„Спираме да ядем месо! Така е отредила православната църква - в дните, подготвителни за великия пост, постепенно да се спират определени храни. В другата - Сирната седмица, освен сирене са разрешени и яйца, и мляко. След това започва Великият пост, в който изцяло преминаваме на растителни храни. По принцип рибата и някои морски храни, както и охлювите, са постни ястия. Трябва да мислим за душите си. Как да намерим покой, как да намерим смирение в тях тук, на земята.“

#Великден #Великденски пост #пост #Неделя Месопустна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници