"Репортери без граници": Все по-малко свобода на словото в България

"Репортери без граници": Все по-малко свобода на словото в България
A A+ A++ A

България дава на експертите повод за притеснения: от 87-мо място тя спадна на позиция номер 100 в новата класация за свободата на словото на „Репортери без граници“.

България продължава да бъде последна сред членките на ЕС. А преди осем години бе на 35-то място в света. „Репортери без граници” посочват като недостатък упражняването на насилие върху журналисти от полицията по време на протестите срещу правителството през 2013 г. Докладът споменава и подпалването на колите на двама разследващи журналисти.

Друга причина, според авторите на доклада, е покачващата се концентрация на собствеността в печата, както и на липсата на законодателство за печатните медии и незадоволително функциониращата саморегулация.

След години на преобладаващо негативно развитие и застой, в отделни държави от Югоизточна Европа отново се наблюдава чувствителен напредък на свободата на словото.

Албания е оценена особено добре – тя се измества от 102-ро на 85-то място сред всички анализирани страни. Видими подобрения се наблюдават още в Сърбия (+10, сега място 54) и Косово (+6, сега място 80).

На последното място от страните в Югоизточна Европа „Репортери без граници” поставя Македония (-6, място 123).

#България #Свобода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници