Музиката развива говора и добрата памет

Музиката развива говора и добрата памет
A A+ A++ A

Способността да свирят на музикален инструмент може да помогне на децата да развият своите езикови способности, сочи ново проучване. Според същото изследване уроците по музика могат да помогнат на хора, преживели мозъчна травма или загуба на паметта, да се възстановят по-бързо.

Проучването е проведено в китайския университет в Хонконг. Според данните децата, които ходят на уроци по музика, имат по-добър изказ и използват повече думи в речника си, в сравнение с връстниците им.

В изследването са участвали 90 деца в училищна възраст, между 6 и 15 години. Половината от тях можели да свирят на музикален инструмент и практикували редовно. Другата група нямала музикални способности.

Оказва се, че вербалната памет и речевите способности на малките музиканти са доста по-добри от тези на техните връстници.

На учениците бил четен текст, който те трябвало да възпроизведат на десетата и после на тридесетата минута след прочитането. „Музикалната“ група се справила много по-добре – били запомнили доста повече подробности от текста и го пресъздавали с по-богат набор от думи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници