Включват зеленото сирене и смилянския боб в „Съкровищницата на вкусовете“
Зеленото сирене на село Черни вит, Тетевенско, смилянският боб и каракачанската овца са в „Съкровищницата на вкусовете“, която от близо четвърт век събира световната организация на Slow Food (бавно хранене), коментира пред БТА Десислава Димитрова. Тя е член на Международния съвет и движеща сила за Slow Food в България. По думите й само от Европа са регистрирани над 1400 географски продукта.
„Съкровищницата“ наподобява идеята за Ноевия ковчег – запазване на семена, рецепти, технологии и изобщо всички малки тайни, които осигуряват еднаквост на продукта, устойчивост на производството му, допълва Димитрова.
Според нея включването на храни от географски региони в този своеобразен кулинарен каталог биха могли да подкрепят много селски общности у нас и да допринесат за значително повишаване на социалния и икономическия капитал за дребните земеделски стопани и производители.
Още по темата:
- » Кои са зоните с висок риск от земетресения у нас?
- » Българин покори световните и регионални първенства по алпийски сноуборд
- » Български килими на повече от век ще бъдат изложени в Париж