Включват зеленото сирене и смилянския боб в „Съкровищницата на вкусовете“

Включват зеленото сирене и смилянския боб в „Съкровищницата на вкусовете“
Смилянският боб е избран за „Съкровищницата на вкусовете“. Снимка: www.supichka.com
A A+ A++ A

Зеленото сирене на село Черни вит, Тетевенско, смилянският боб и каракачанската овца са в „Съкровищницата на вкусовете“, която от близо четвърт век събира световната организация на Slow Food (бавно хранене), коментира пред БТА Десислава Димитрова. Тя е член на Международния съвет и движеща сила за Slow Food в България. По думите й само от Европа са регистрирани над 1400 географски продукта.

„Съкровищницата“ наподобява идеята за Ноевия ковчег – запазване на семена, рецепти, технологии и изобщо всички малки тайни, които осигуряват еднаквост на продукта, устойчивост на производството му, допълва Димитрова.

Според нея включването на храни от географски региони в този своеобразен кулинарен каталог биха могли да подкрепят много селски общности у нас и да допринесат за значително повишаване на социалния и икономическия капитал за дребните земеделски стопани и производители.

#Боб #сирене #Десислава Димитрова #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници