Нови правила за авиопътниците в ЕС

Нови правила за авиопътниците в ЕС
ЕП прие нови правила за авиокомпаниите в ЕС. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Авиокомпаниите, действащи на територията на ЕС, ще трябва да отговарят на жалбите от клиенти в рамките на два месеца, в противен случай ще трябва да приемат безусловно исканията им, гласи проектодиректива, одобрена на първо четене от Европейския парламент в четвъртък.

Когато има забавени полети, информация за новите разписания ще трябва да бъде предоставяна на пътниците не по-късно от 30 минути след часа на първоначално плануваното заминаване. Пътниците с двупосочен билет не могат да бъдат спрени да използват билета за връщане, дори когато не са ползвали билета за отиване.

Според евродепутатите пътниците трябва да бъдат информирани в началото на процеса на резервация за позволения багаж за самолета. Позволените ръчни багажи ще бъдат увеличени, така че ще включват палто, чанта и една чанта за пазаруване от летището.

Ще се приема, че въздушните превозвачи, които не успеят да отговорят на жалба в рамките на 2 месеца, са приели оплакванията на пътника. Когато се позовават на "извънредни обстоятелства", за да не плащат обезщетение, превозвачите трябва да дадат на пътника пълно писмено обяснение. Новите правила предлагат изчерпателен списък на такива обстоятелства, които включват стачки, политически вълнения и непредвидени трудови спорове.

#ЕП #ЕС #евродепутати #пътници #самолети #багаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници