Италия ни връща ценна историческа колекция

Италия ни връща ценна историческа колекция
Ценна колекция предмети с културно-историческа стойност ще бъде върната от Италия на България, съобщи Божидар Димитров. Снимка: mamas.blog.bg
A A+ A++ A

„Ценна колекция предмети с културно-историческа стойност ще бъде върната от Италия на България“, съобщи за агенция „Фокус“ директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Италианската полиция и български полицаи от сектор „Трафик на културно-исторически ценности“ са нанесли тежък удар върху група български трафиканти на културно-исторически ценности за Италия. Част от тях са арестувани в България, друга част - в Италия. Повдигнати са им обвинения.

В сряда в 10.00 ч. (италианско време) заловените културно-исторически ценности ще бъдат предадени на българската страна в лицето на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, който специално за целта е командирован в Рим. Сред предметите има изключително редки монети, като например златна монета на Деметрий Полиорикет, които са изключителна рядкост, златни монети на Александър Македонски и на други елинистични и римски владетели.

Между ценностите има и много бронзови статуетки на хора и животни, художествено-изработени лампи от керамика и бронз, много красиви фибули (фиби, с които древните хора са закопчавали тогите си), много бронз и сребро.

#Божидар Димитров #бронз #сребро #злато #трафиканти #Италия #стойност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници