Българин оглави Комитета по инвестициите на НАТО

Българин оглави Комитета по инвестициите на НАТО
Полковник Константин Несторов
A A+ A++ A

Като забележителен успех за страната ни и за Министерството на отбраната определи министърът на отбраната Ангел Найденов избора на полковник Константин Нестеров за председател на Комитета по инвестициите на НАТО.

Министър Найденов посочи, че за първи път български офицер оглавява толкова влиятелна структура на НАТО, съобщиха от МО.

„Комитетът по инвестициите е ангажиран с изграждането и развитието на отбранителната инфраструктура и колективните способности в страните-членки на Алианса и управлява финансова програма в рамките на около 1,5 млрд. евро.“, подчерта министърът на отбраната.

Той поясни, че общите фондове, които се управляват от този комитет се формират от националните вноски на държавите-членки.

„Националната вноска на България е в размер на 0,33 % от общите ни разходи за отбрана, което е 3 млн. и 400хил. лв., за десетгодишното ни членство това са около 34 млн. лв.“, информира министър Найденов.

Той допълни, че само предстоящата реализация на проекта за модернизация, развитие на пистата и съответно на авиобазата в Безмер е на стойност 60 млн. лв.

Министър Найденов каза, че до този момент чрез инвестиции от НАТО в България са изградени способности, които са свързани с противовъздушната отбрана, развитието на ВВС и КИС.

„През 2014 година реализацията на проекти по линия на инвестициите от НАТО е в размер на 71 млн. лв.“, подчерта министър Ангел Найденов.

#Министерството на отбраната #Ангел Найденов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"