Затвор заради семейни реликви?

Затвор заради семейни реликви?
Адвокат Марковски разтълкува предлаганите промени за съхраняването на културните ценности. Снимка: radioshumen.bnr.bg
A A+ A++ A

„В Закона за културното наследство е определено какво представлява културна ценност. Следователно там ще се прегледа разписът на закона и ще се отговори - това, което го държите като предмет, попада ли под удара на закона, ако не отидете да го декларирате“, заяви в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия адвокат Марин Марковски.

Изказването му бе по повод предложенията при наличие на някаква вещ, която е по-стара от 50 г., да бъде регистрирана срещу заплащане. Ако това не се направи, има опасност хората да лежат в затвора от 4 до 6 г. По думите на Марковски е въпрос на доказване дали при намирането на старите вещи в дома самите собственици са знаели за тяхното съществуване. „Наказателният кодекс и Законът за културното наследство трябва да въведат праг на стойност над 10 000 евро за ценности“, допълни журналистът Иван Бакалов.

„Идеята на закона е разумна, защото не трябва да се изнасят от България културни ценности. Но би могло да се намери много по-гъвкаво решение – това да бъде административна санкция, която да бъде много сериозна“, поясни адвокат Марин Марковски.

#Марин Марковски #Иван Бакалов #кодекс #ценности #реликви #закон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници