"Галъп": 67% от българите песимисти за развитието на страната

"Галъп": 67% от българите песимисти за развитието на страната
Снимка: www.novini.bg
A A+ A++ A

Новата година не донесе съществено раздвижване на общественото мнение по текущите политически проблеми. Приблизително равни изглеждат дяловете на отговарящите със „за” и „против” по важните въпроси за съдбата на правителството: оставка, предсрочни избори, протести и т.н. Това показват данните на „Галъп интернешънъл” за общественото мнение през януари.

Според проучването, близо 40% смятат, че протестите трябва да продължат, а също толкова са на обратното мнение. 50% обаче са скептични по отношение на успеха на протестите. В отговорите на тези въпроси се отразяват и позициите на различните партии.

Основните институции остават със сравнително ниски нива на доверие, но най-трудните дни за президента изглеждат отминали. Недоверието в институцията е на по-ниски нива в сравнение с предходния месец и обхваща половината от българите. Доверието пък е близо една трета. Почти толкова са позитивните оценки и за правителството, а негативните се стабилизираха на нива от около 60%.

67% от българите са песимистично настроени за посоката на развитие на страната, оптимистите са 17%. Подобни нива се отчитат от началото на протестите през февруари 2013 г. насам и са свързани с непрекъснатото усещане за политическа криза.

Само 28% се съгласяват с твърдението „ГЕРБ и БСП трябва да се разберат да управляват заедно”. По-непримирими към такава перспектива изглеждат привържениците на опозиционните сили.

Привържениците на БСП продължават да изглеждат малко по-мобилизирани от тези на ГЕРБ. Изследването е правено преди развитието на сюжета с АБВ, който внася допълнителна неяснота. Електоралният потенциал на Реформаторския блок пък му дава възможност за място в следващ парламент. Увеличават се изгледите за присъствие в следващия парламент на новото движение на Николай Бареков „България без цензура”.

#Галъп #ГЕРБ #БСП #Реформаторския блок #Николай Бареков #проучване #развитие #АБВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници