Еврокомисията ще съди България за сметищата

Еврокомисията ще съди България за сметищата
Въпреки редицата предупреждения много български депа за отпадъци все още действат в нарушение на европейското законодателство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия ще даде България на съд заради действащите в нарушение с европейските закони депа за отпадъци и сметища по препоръка на комисаря за околната среда Янез Поточник.

„ЕК е обезпокоена, че България не успява да защити своите жители от ефектите на лошото управление на отпадъците“, съобщава комисията в интернет.

Въпреки редицата предупреждения много български депа за отпадъци все още действат в нарушение на европейското законодателство и представляват сериозен риск за здравето на хората и околната среда.

Директивата за депата за смет налага стандарти за сметищата, които да предотвратяват вредните ефекти за здравето на хората, водата, почвата и въздуха.

Въпреки че българските власти признават проблема и опитват да се справят, все още не са предприети нужните мерки за разчистване на сметищата и много от тях оперират в нарушение, предава „Фокус“.

#Европейска комисия #сметища #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино