ЕК: Увеличаване на бедността сред трудоспособните европейци

ЕК: Увеличаване на бедността сред трудоспособните европейци
Започването на работа може да помогне на хората да се справят с бедността, но само в половината от случаите. Снимка: agronovinite.com
A A+ A++ A

Значителното увеличаване на бедността сред населението в трудоспособна възраст е една от най-осезаемите социални последици от икономическата криза. Постепенното намаляване на нивата на безработица може да се окаже недостатъчно, за да промени това положение, ако поляризацията на заплатите продължи, най-вече заради увеличаването на работата на непълно работно време. Това е едно от основните заключения в прегледа на заетостта и социалното развитие в Европа за 2013 г., в който се отделя внимание и на положителното въздействие на социалните помощи върху вероятността от завръщане на пазара на труда, последиците от продължаващото неравенство между половете и социалното измерение на икономическия и паричен съюз.

Започването на работа може да помогне на хората да се справят с бедността, но само в половината от случаите: голямо значение има видът на започнатата работа, но също и съставът на домакинството и какво място на пазара на труда заема партньорът, съобщиха от ЕК.

Противно на някои широко разпространени схващания хората, получаващи обезщетения за безработица, е по-вероятно да си намерят работа, отколкото хората, които не получават такива обезщетения (при равни други условия). Това важи най-вече за добре изградените системи за социални обезщетения (като тези с постепенното намаляване на нивата на обезщетенията), придружено от подходящи условия, като например изискването да се търси работа.

#ЕК #ЕС #бедност #безработица #обещетения #пазар #пазара на труда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"