Грипът покосява най-вече бременни и хронично болни

Грипът покосява най-вече бременни и хронично болни
Според лекарите грипът е опасен най-вече за бременните и хората с наднормено тегло.
A A+ A++ A

„В момента в София има 300 болни на 10 000 души население.“ Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия във вторник проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той обаче добави, че бройката на заразените с вируса не е драстична.

„Грипът „Калифорния“ е грипен вирус, при който има частица от генома на свинския грип, т.нар. пандемичен грип. При него епидемията се развива бавно и не дава тежки усложнения. Най-застрашени са бременните жени и хората с хронични заболявания. Този тип грип е опасен и за хората с наднормено тегло“, допълни още проф. Кантарджиев.

„Възможно е грипът да убие за часове. От много болни много малък процент има такова развитие. Това определено е при здрави млади хора със силна имунна система. На 10 000 болни веднъж се случва грипът да засегне централната нервна система“, обясни още проф. Кантарджиев. По думите му такова нещо можело да се случи при хора със силен имунитет, дори се стигало до изпадане в шок.

Припомняме, че само преди дни 2-годишно дете от Добрич почина след усложнения от грип, а няколко области са на път да обявят грипна ваканция.

#грип #Добрич #Тодор Кантарджиев #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници