ЕК: Сайтът на Герт Вилдерс не нарушава закона

ЕК: Сайтът на Герт Вилдерс не нарушава закона
Партията на свободата (ПС) на Вилдерс събра хиляди жалби на потребители срещу източноевропейци за едва една седмица. Снимка: „Новинар“
A A+ A++ A

Сайтът, създаден в Холандия от популистката ксенофобска партия на Герт Вилдерс за оплаквания срещу имигранти от Източна Европа, не поставя страната в нарушение на европейското законодателство, заяви Европейската комисия.

„До този ден не е констатирано“ нарушение на европейското законодателство, съобщи говорителят на ЕК Пиа Аренкилде-Хансен.

„Няма нарушение“, подчерта също говорителят на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг. Той обаче уточни, че все пак трябва да се следи развитието на този казус.

„Комисията реагира „политически“ след създаването на този сайт и нейният вицепрезидент Вивиан Рединг посочи, че то е в разрез с принципите на свободно придвижване в Европа, припомни Пиа Аренкилде-Хансен.

Европейската комисия обаче няма да отиде по-нататък и нейният председател Жозе Мануел Барозу реши, че не е нужно да се разговаря с ръководителя на холандското правителство Марк Руте.

Страните от ЕС имат „солидно законодателство“ и подстрекателството към расова омраза може да стане обект на (съдебно) преследване, добави Аренкилде-Хансен, цитирана от АФП.

По-рано днес посланиците и шарже д`афер в Холандия на десет централно- и източноевропейски страни протестираха срещу интернет сайта на крайната десница на Герт Вилдерс.

„Нападането на определена група от хора, живеещи в Холандия, е явно дискриминационно и унизително по своето намерение и цел“, твърдят посланиците в отворено писмо.

„Призоваваме холандското общество и неговите политически лидери да се разграничат от тази жалка инициатива“, допълват представителите в Холандия на България, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Крайнодесният политик Герт Вилдерс наскоро създаде сайта www.meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl, приканващ холандците да осъждат „безобразията“ на поляци, румънци и българи в Холандия.

Партията на свободата (ПС) на Вилдерс събра хиляди жалби на потребители за едва една седмица. Сайтът й подканва холандците да докладват за безобразията, замърсяванията и проблемите на пазара на труда, свързани с европейските граждани от Полша, Румъния и България.

ПС е третото по големина политическо движение в Холандия, което е част от кабинета на премиера Марк Руте. То взе дейно участие в приемането на „споразумението за подкрепа“ между него и трите коалиционни партии.

По изчисления на приближени на Вилдерс, в Холандия понастоящем живеят между 200 и 350 хиляди души от трите бивши комунистически държави.

„Носят ли ви проблеми? Загубихте ли работата си заради поляк, българин, румънец или друг централно- или източноевропеец? Бихме искали да го чуем от Вас“, гласи въведението на сайта.

Партията на Вилдерс заяви, че се бори с отварянето на пазара на труда за поляци още от самото начало.

Гражданите на Полша имат пълен достъп до пазара на работни места в Холандия, докато тези на по-новите членки – Румъния и България, ще получат това право от 1 януари 2014 г.

#Герт Вилдерс #сайт #източноевропейци #Европейската комисия #ЕК #Източна Европа #Вивиан Рединг #говорител #еврокомисар #Европа #Жозе Мануел Барозу #Марк Руте #ЕС #посланици #България #Чехия #Естония #Унгария #Литва #Латвия #Полша #Румъния #Словакия #Словения #ПС #Партията на свободата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »