Играта на ФИФА

Играта на ФИФА
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Футболист № 1 на Европа Франк Рибери остана на трето място в класацията за „Златната топка“. Носител на най-голямото индивидуално отличие стана португалецът Кристиано Роналдо. Звездата на Барселона Лионел Меси пък се вмъкна между двамата.

Така е гласувало журито, в което попаднаха 209 треньори, 209 капитани на национални отбори, както и специална група журналисти.

Въпросът е, че с победата на Роналдо за „Най-добър футболист в света“ за годината президентът на ФИФА Сеп Блатер опорочи още един символ на най-популярната игра.

Управляваната от него централа вече се подигра със Световното първенство, след като го даде на Катар. Поради големите горещини в страната през лятото, Блатер, за да угоди на петролните милиардери, реши, че надпреварата ще е зимна – за първи път в историята на Мондиала.

Сега бе ред и на „Златната топка“. Блатер и ФИФА удължиха срока за гласуване, тъй като според него много хора не са успели да гласуват, а и много „бюлетини“ са били непопълнени, или с една дума - попълнени „грешно“. Това негово решение съвпадна с баражите за Световното в Бразилия. Там Роналдо попиля Швеция и класира Португалия на Мондиала. Хората гласуваха наново и ето го резултата – крилото на Реал е № 1 в света.

И тук идва въпросът – нали „Златната топка" е за най-добрия и най-успешния футболист? По този критерий Канаваро взе отличието през 2006, когато спечели Мондиала в Германия. Е, беше и шампион на Италия, но хванаха „Ювентус“, че реди мачове, и им взеха титлата. И отново се връщаме на вота за „Топката“.

Миналия сезон Роналдо не спечели нищо, Рибери – всичко. Не заслужаваше ли французинът да е № 1? Може би, но той не генерира такива рекламни приходи, като другите двама номинирани.

Интересът клати феса, казват старите хора, и са прави. Защото Блатер отново продаде един от символите на световния футбол – „за един пробит долар“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници