Шесторката: Иран може да обогатява уран за научни цели

Шесторката: Иран може да обогатява уран за научни цели
Снимка: neodinoc.livejournal.com
A A+ A++ A

Страните от Шесторката -  Великобритания, Германия, Китай, САЩ, Русия и Франция, преговорящи по иранската ядрена програма, се съгласиха Техеран да използва центрофугите си от ново поколение за обогатяване на уран за изследователски цели, предаде Интерфакс.

Използването на тези центрофуги беше най-спорният въпрос в преговорите между Запада и Техеран. След няколко проверки на терени в Иран преговорящите признаха, че използването на тези инсталации не противоречи на международното право.

По-рано стана ясно, че световните сили и Иран вероятно ще подновят преговорите за ядрената програма на Ислямската република през февруари.

През ноември Иран и шестте световни сили постигнаха историческо споразумение за ограничаване на ядрените програми на Техеран в замяна на частично облекчаване на санкциите срещу ислямската република.

Техеран и шесторката се договориха Иран да не обогатява повече уран до нива над 5% за период от шест месеца и да разруши техническите съоръжения, които позволяват подобно обогатяване. Също така да спре дейността в завода за тежка вода в Арак, както и процесите с плутоний. Международната агенция за атомна енергия ще има право на непрекъснат достъп до ядрените обекти в Натанц и Фордо, както и до заводите за сглобяване на центрофуги, урановите мини и флотационните предприятия.

В замяна Иран ще има достъп до 4,2 милиарда долара като част от споразумението за частично облекчаване на наложените му санкции.

#Иран #Шесторката #уран #Техеран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници